
Διασώστης - Πλήρωμα Ασθενοφόρου
Επαγγελματική Αποκατάσταση
Οι διασώστες και τα μέλη πληρώματος ασθενοφόρου στελεχώνουν κινητές ιατρικές μονάδες, πλωτά και εναέρια μέσα διακομιδής ασθενών, συντονιστικά κέντρα αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, ομάδες αντιμετώπισης μαζικών καταστροφών και φυσικά ασθενοφόρα οχήματα νοσοκομείων και κλινικών, όπως το ΕΚΑΒ κ.ά.

Σημεία Υπεροχής
To IEK ΣΒΙΕ, ως η 1η Σχολή Υγείας στην Ελλάδα, διαθέτει μακρά εμπειρία στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, έχοντας μάλιστα συνάψει σημαντικές συνεργασίες με στόχο τόσον την κλινική, βιωματική εκπαίδευση των σπουδαστών της Σχολής «Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου», όσο και άλλων σχετικών με την Υγεία ειδικοτήτων.
Ενδεικτική είναι η συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, όπου οι σπουδαστές εκπαιδεύονται από τους διασώστες σε πραγματικές συνθήκες, με τη χρήση των οχημάτων του Οργανισμού, αντιμετωπίζοντας επείγοντα περιστατικά. Παράλληλα, η ΣΒΙΕ διατηρεί πολυετή εκπαιδευτική συνεργασία με τα μεγαλύτερα Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσοκομεία, με στόχο την άμεση πρόσβαση των αποφοίτων του σε αυτά, ώστε να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως το 94,6% των αποφοίτων του ΙΕΚ ΣΒΙΕ έχουν απορροφηθεί επαγγελματικά μέχρι και έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Το ΙΕΚ ΣΒΙΕ, προσφέρει στους σπουδαστές του την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση σε κορυφαίους φορείς Υγείας του εξωτερικού, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+. Στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών στην ειδικότητα «Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου», οι καταρτιζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αμέτρητα δωρεάν σεμινάρια, σε συνεργασία με μεγάλους φορείς Υγείας, όπως κλινικές, νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, ενώ μπορούν να ενισχύσουν το βιογραφικό και τη θέση τους στην αγορά εργασία με την απόκτηση επαγγελματικής εξειδίκευσης στη «Διαχείριση Επειγόντων τις Πρώτες Ώρες μετά το Συμβάν», με τη σφραγίδα ACTA QTL Expert, του τεχνοβλαστού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μαθήματα
- Ανατομία – Φυσιολογία
- Εκτίμηση και Υποστήριξη Ζωτικών Λειτουργιών
- Φυσιοπαθολογία
- Τεχνικές Επικοινωνίας στη Λήψη Επείγουσας Κλήσης
- Συστήματα Επικοινωνίας
- Επείγοντα Παθολογικά Περιστατικά
- Φαρμακολογία
- Επείγοντα Τραυματολογικά – Προνοσοκομειακή Αντιμετώπιση του Τραύματος
- Μαζικές Απώλειες Υγείας
- Εφαρμογές Πρωτοκόλλων σε Σύνδρομα και Νοσήματα
- Διακομιδές Ασθενών
- Βασικές Γνώσεις Ασφαλούς Οδήγησης